Montante

Man med montante
Man med montante

Montante är namnet på det tvåhandssvärd som växte fram på den iberiska halvön (idag Portugal och Spanien). Svärdet började användas under slutet av 1400-talet och var i bruk fram till 1600-talet. Det var en grundpelare för regionens fäktningskultur och en prestigesymbol för fäktmästaren. Montanten användes endast till fots men oftast utanför formationer på slagfältet. Det prisades som det perfekta vapnet om man var ensam mot flera angripare. Svärdet spelade en central roll i den iberiska fäktningen tills det att värjan tog över under 1600-talet vartefter det dök upp mest som en kuriositet.

Träningen hos oss baseras på en spansk manual skriven av Domingo Luis Godinho år 1599. Den innehåller olika scenarion för hur man försvarar sig själv eller andra i olika situationer mot flera angripare. Vi blandar även in material från blandade andra källor som stöd och variationer.

Som en partnerkurs har vi även på onsdagar träning i Jogo do Pau som är en nutida portugisisk kampsport med stavar. Stavens användning är så lik Montanten att de passar ihop perfekt som ett naturligt komplement. Alla som tränar Montante med oss rekommenderas att även prova Jogo do Pau. Är du intresserad av att veta mer om detta så kontakta tränaren.

Montantekursen

18.00-21.00 på måndagar hålls träningen kombinerad med Jogo do Pau på Österportskolan. Vi har ingen uppdelning mellan erfarna och nybörjare.

Utrustnings- och kunskapskrav

Det finns inget kunskapskrav för att delta i kursen. Man är välkommen att börja även mitt under terminens gång men får då vara beredd på att det som tränas kan vara svårt. Till en början finns inget utrustningskrav men eventuellt vill vi att alla har ett eget träningssvärd (alternativt en stav) att använda. En suspensoar eller liknande är också rekommenderat.

Visionen för gruppen

Det närliggande målet för gruppen kan variera mellan terminer men det huvudsakliga är alltid att de studerande ska lära sig och förbättra hanteringen av vapnet och hur det användes i de olika scenarier som manualerna beskriver, samt fler därtill.

Praktisk Tillämpning

Montanten är ett stort svärd som kräver kontroll och erfarenhet av användaren. Det är snabbt, kraftigt och med en lång räckvidd som ger det en fördel mot mindre vapen. Till skillnad från de andra vapenslagen som tränas i klubben så användes Montanten endast sällan i dueller och målet med vapnet handlar ofta om att lösa någon situation istället för att besegra någon i ren strid.

Nedan finns länkar till våra tolkningar och mer läsning om den utrustning som behövs för att säkert kunna utöva historisk fäktning.