SM i HEMA 2024

Svenska Mästerskapen

Om du har frågor eller vill hjälpa till med något på eventet är du välkommen att kontakta arrangörsgruppen på hemasm2024@gmail.com

Klicka här för att komma till anmälan!

Svenska mästerskapen i HEMA 2024 går av stapeln den 6 till 8 juni 2024 i Malmö.

Räkna med tävling från och med torsdag förmiddag till och med lördag kväll. 

Grenar för årets SM blir: Svärd och bucklare – mixad, rapir och dolk – mixad, sabel – mixad, långsvärd – damer samt långsvärd – herrar.

Vi tillhandahåller alla vapen utom rapir och dolk, där deltagarna förväntas ta med egna vapen.

Tävlingen är öppen för medlemmar över 18 år i föreningar anslutna till Svenska HEMA-Förbundet. Dessutom krävs att man är svensk medborgare eller varit stadigvarande bosatt i Sverige sedan minst ett år. Tävlingskort från SB&K krävs för att delta i Svenska Mästerskapen.


Schema – preliminära turneringstider

Detta är de ungefärliga tiderna för vilka dagar de olika turneringarna kommer att rum. Observera att ändringar kan förekomma, men vi ska göra vårt absolut bästa för att hålla oss till dessa dagar och tider.

Tanken är att alla poolmatcher, elimineringar och bronsmatcher går i ett sjok enligt nedan. Därefter går guldmatchen i samtliga vapenslag på lördag eftermiddag.

Torsdag eftermiddag: Sabel
Fredag: Långsvärd herrar, Långsvärd damer och Svärd & bucklare
Lördag förmiddag: Rapir & dolk
Lördag eftermiddag: Alla guldmatcher

Vi räknar med att påbörja SM torsdag eftermiddag och vara klara med SM sen eftermiddag/tidig kväll på lördagen. Därefter kommer det anordnas en gemensam middag/social aktivitet på lördagskvällen.


Regler

Reglerna hittas lättast här!


Anmälan och pris

Eventet kostar 1100 kronor för anmälan samt tävlande i första vapenslaget i samtliga vapenslag utom för deltagande i rapir och dolk. Deltagande i tävling för ytterligare vapenslag kostar 900 kronor per vapenslag utom för rapir och dolk. För tävlan i rapir och dolk kostar anmälan 1000 kronor som enda vapenslaget och 800 kronor vid anmälan som ett ytterligare vapenslag. Mat och boende ingår inte i priset.

Sista dag för anmälan är söndagen den 5 maj 2024. Notera att du inte räknas som anmäld förrän anmälan är betald. Anmälan är bindande och betalda avgifter kommer inte att återbetalas. 


Plats

Heleneholms Sporthall
Adress: Ystadvägen, 214 30 Malmö
GPS: 55°34’46.2″N 13°01’04.0″E


Vägbeskrivningar och reseinformation

Med bil: Närmaste parkering finns vid Munkhättegatan 5 och kostar 6-12 kronor i timmen. Det finns även andra parkeringar runt lokalen med liknande priser. Det finns även ett villakvarter i närheten med möjlighet till parkering. Från Munkhättegatan tar det några minuter att gå till hallens entré. Det finns ingen möjlighet att köra hela vägen fram till hallen.

Med kollektivtrafik: Hållplatsen direkt utanför hallen heter Malmö Musikhögskolan. Om man anländer med tåg till Triangelns station går stadsbuss 2 direkt till denna hållplats. Om man åker från Malmö C stannar både stadsbuss 2 och 32 på hållplatsen.

Med flyg: Närmaste flygplatser är Köpenhamns flygplats (CPH) och Sturups flygplats (MMX). Från CPH går det regelbundet tåg som tar cirka 25 minuter till Triangelns tågstation. Biljett köps enklast via Skånetrafikens app. Från MMX går det flygbussar som tar ca 45 minuter till Malmö Triangeln. Biljett köps på flygbussarnas hemsida. Det tar några minuter extra att resa till Malmö Centralstation med både tåg och med flygbuss.

För biljett laddar man enklast ner Skånetrafikens app till mobiltelefonen. Det går sedan att betala med Swish eller kort i appen. De flesta pressbyrånbutikerna har biljettförsäljning om de ligger i anslutning till en knutpunkt för kollektivtrafik. Det finns också möjlighet att köpa biljett för flera dagar i appen vilket gör resandet billigare. Det går generellt inte att köpa biljett ombord på varken tåg eller buss i regionen. Köp och aktivera er biljett innan ni går på tåg eller buss. Skånetrafikens app möjliggör även biljettköp på Öresundstågen som går till och från Köpenhamns flygplats.


Pliktdomare

Svenska Mästerskapen kommer att använda sig av ett system med pliktdomare. För var fjärde deltagare som anmäler sig i föreningens namn är föreningen skyldig att erbjuda en domare. För varje gren där klubben inte uppfyller kravet utgår en klubbot på 1000 kronor. Olika personer kan uppfylla skyldigheten för klubben. Systemet med pliktdomare fungerar som följer:

  • vid 0-3 är antalet pliktdomare noll
  • vid 4-7 deltagare ska föreningen tillhandahålla 1 domare i varje gren (totalt 5 domarplatser)
  • vid 8-11 deltagare ska klubben tillhandahålla 2 domare i varje gren (totalt 10 domarplatser)
  • vid 12-15 deltagare ska klubben tillhandahålla 3 domare i varje gren (totalt 15 domarplatser)
  • och så vidare…

Notera att det är anmälda deltagare som kommer att räknas och inte individuella grenar som varje deltagare tävlar i. 

Pliktdomare kommer troligtvis inte att täcka alla positioner som behöver fyllas ut. Vi ser gärna att ni som har möjlighet att döma fler pass anmäler er till detta för att vi ska kunna genomföra ett så bra SM i HEMA som möjligt. 


Välkomna till Malmö!