Utrustning

Historisk fäktning är ett materialintensivt intresse som kräver olika stor investering från utövarens sida, beroende på vad du har för mål med din träning. Grundläggande träningsutrustning som krävs initialt är träningsskor för inomhusbruk och träningskläder.

Rekommenderade svärdsimulatorer
– Svärd & bucklare
– Långsvärd
– Sabel
– Jogo do Pau
Skyddsutrustning

Nedan är en enkel guide till vilken nivå en utövare kan förvänta sig träna på baserat på sin skyddsutrustning. Detta ger även en indikation på vad du ska prioritera att köpa först.

  • Solodrillar – svärdsimulator
  • Partnerdrillar lågintensivt – svärdsimulator och eventuellt mask
  • Partnerdrillar mellanintensivt – svärdsimulator, mask och handskar
  • Partnerdrillar högintensivt – svärdsimulator (endast stål), mask, handskar och jacka
  • Sparring – svärdsimulator (endast stål) och beroende på intensiteten en mer eller mindre fullständig uppsättning av skyddsutrustning
  • Träning inför tävling – svärdsimulator (endast stål) och en fullständig uppsättning av skyddsutrustning

Rekommenderade svärdsimulatorer

Vi kan tillhandahålla svärdsimulatorer i form av stål och plast till de som är intresserad av att prova på verksamheten. När du bestämt dig för att fortsätta och betalt medlemsavgiften kan du till att börja med låna hem en svärdsimulator genom att fylla i formuläret för utlåning. Klubbsvärden till utlåning är dock begränsade och går i första hand till nybörjare. För att se till att alla nya medlemmar har en svärdsimulator att träna med ser vi att alla om möjligt börjar titta på att beställa egen så fort man bestämt sig för att fortsätta – det kan ta tid från beställning till leverans!

Vi rekommenderar alla att du oavsett vapenslag pratar med din tränare innan du beställer din egna svärdsimulator. Detta för att säkerställa att du investerar dina pengar i något som passar dig och som är godkänt att användas både i teknikträning och sparring. 

Här följer en lista över tillverkare som rekommenderas för olika vapenslag.


Svärd & bucklare

Medeltida enhandssvärd finns i många olika former. Vi rekommenderar ett svärd med enkelt kors och en klinga som inte hugger allt för hårt samt har flexibilitet nog för att vara säker i stötar.  

En bra svärdsimulator kan beställas ifrån någon av dessa tillverkare:

Bucklare kommer i lite olika storlekar, former och material. Historiskt kunde de vara konstruerade helt i stål, ha en träsköld med en stålbuckla eller till och med vara gjorda helt i härdat läder. Moderna varianter kommer även i hård, gjuten plast. De bucklare vi använder för I.33 är runda och mäter ungefär 30 cm i diameter och är gjorda i stål, trä eller plast. 

En bra bucklare kan beställas ifrån någon av dessa tillverkare:


Långsvärd

Ett federschwert eller feder är ett särskilt utformat långsvärd som med hjälp av bladets form minskar dess slagkraft och ökar dess flexibilitet för hårda stötar. Svärden behåller korrekt vikt och balans samtidigt som säkerheten förbättras.

En bra svärdsimulator kan beställas ifrån någon av dessa tillverkare:


Sabel

Där finns olika typer av sablar för olika typer av manualer. Vi tränar efter en svensk manual för militärsabel från 1893 och använder oss därför av så raka sablar som möjligt. En alltför böjd sabel gör det svårt att utföra teknikerna.

En bra svärdsimulator kan beställas ifrån någon av dessa tillverkare:


Jogo do Pau

För införskaffande av lämplig stav, prata direkt med tränarna i Jogo do Pau.


Skyddsutrustning

När det kommer till skyddsutrustning har vi endast en fåtal masker att låna ut vid specifika övningar. Utövare som önskar genomföra partnerdrillar på mellannivå och uppåt måste därför själv införskaffa lämplig utrustning. 

Här följer en lista över rekommenderad skyddsutrustning i prioritetsordning. Priset för skyddsutrustning stiger ju intensivare man siktar på att träna. Det kan därför vara en bra idé att börja enkelt och därefter uppgradera efter behov. Tala med dina tränare om vad du behöver så kan du få närmare hjälp att hitta rätt produkter.


1. Fäktmask med nackskydd

För att utöva historisk fäktning krävs en liknande mask som används vid sportfäktning. Det finns ett flertal leverantörer av masker som alla har gott rykte. Det är även viktigt att ordna ett extra skydd för bakhuvud och nacke som annars inte finns på sportmasker. Se även till att masken har en tålighetsfaktor på 1600N, det är ett krav för intensiv sparring och tävling. Masker kan exempelvis köpas från PBT, Leon Paul, Allstar, Black Armoury eller Gajardoni och de flesta av dessa har även skydd för bakhuvudet. 


2. Halsskydd

Stötar mot halsen kan vara väldigt farliga utan tillräckliga skydd. Därför är det viktigt att ha ett stabilt skydd. Vi rekommenderar att du beställer från exempelvis PBT eller Black Armoury.


3. Handskar

Händerna är bland de mest utsatta delarna av kroppen när man utövar historisk fäktning, särskilt med långsvärdet. För godast möjliga skydd som finns på marknaden idag rekommenderas handskar tillverkade av antingen Sparring Gloves, Spes eller ProGauntlet som kan beställas via bland annat Faits D’armes eller Black Armoury. För lägre intensitet och andra vapenslag än långsvärd kan man även använda handskar från Red Dragon eller andra liknande skydd. Innehandskar måste användas till alla handskar med öppen handflata.


4. Fäktjacka

En välsittande jacka är nödvändig för att kunna utöva historisk fäktning. Det är viktigt att jackan är heltäckande så att ingen del är exponerad. Jackan måste vara märkt med minst 350N för att vara godkänd att sparras och tävla i. De tillverkare vi rekommenderar är Spes eller Black Armoury. Bröstplatta är inte obligatoriskt vid sparring men kan vara det vid tävling så det rekommenderas starkt. Bröstplatta kan köpas från bland annat PBT eller Black Armoury.


5. Fäktbyxor

Den vanligaste varianten på fäktbyxor slutar strax under knäna och behöver kompletteras med ett par höga strumpor då ingen bar hud ska synas. Även byxorna måste vara märkta med minst 350N för att vara godkända att sparras och tävla i. De tillverkare vi rekommenderar är PBT, Spes eller Black Armoury.


6. Suspensoar

Köpes på närmsta budo- eller sportaffär. En suspensoar är rekommenderad för all träning som inte följer ett fast mönster, och är ett krav vid intensiv sparring och tävling. Suspensoar är obligatoriskt om du har en penis, rekommenderat för alla andra. 


7. Armbågs-, knä- och smalbensskydd

Det är viktigt att använda hårda skydd över utsatta punkter på kroppen. Benskydd för smalbenen kan antingen sitta ihop med knäskyddet, som även bör täcka knäts utsida, eller vara två separata skydd. På samma sätt kan armskydd för underarmarna antingen sitta ihop med armbågsskyddet eller vara två separata skydd. Armskydd är rekommenderat medan armbågsskydd, knäskydd och smalbensskydd är obligatoriskt. Motocrosskydd eller liknande rekommenderas till att börja med men mer sportspecifika skydd kan beställas från exempelvis Spes, Black Armoury eller Kvetun Armoury.