Utrustning

Historisk fäktning är ett materialintensivt intresse som kräver stor investering från utövarens sida, beroende på vad denne har för mål med sin träning. MHFS kan tillhandahålla svärd i trä och plast-nylon samt ett par masker för de som är intresserad av att prova på verksamheten. Utövare som önskar ta sig längre än det mest enkla måste därför se sig om efter lämplig utrustning. Här har vi i gruppen sammanställt en lista över rekommenderad utrustning och dess tillverkare, med olika alternativ där det är möjligt.

Grundläggande träningsutrustning som krävs är lämpliga kläder och ett par passande skor för inomhusträning.

Nedan är en enkel guide till vilken nivå en utövare kan förvänta sig träna på baserat på sin skyddsutrustning.

 • Solodrillar – svärd
 • Partnerdrillar (lågintensivt) – svärd och eventuellt mask
 • Partnerdrillar (mellanintensivt) – svärd, mask och handskar
 • Partnerdrillar (högintensivt) – svärd*, mask, handskar och jacka
 • Sparring – svärd* och beroende på intensiteten en mer eller mindre fullständig uppsättning av skyddsutrustning
 • Träning inför tävling – svärd* och en fullständig uppsättning av skyddsutrustning

*Endast stål.

Rekommenderade svärd (länkarna funkar inte)

Svärd & bucklare

Bra tillverkare av träningssvärd för svärd & bucklare är de följande.

 • Albion
 • Arms & Armor
 • Regenyei
 • Viktor Berbekucz

Långsvärd

Den intresserade rekommenderas se sig om efter ett passande federschwert som kan användas både för teknikträning och säker sparring. Ett federschwert (eller feder) är ett särskilt utformat långsvärd som med hjälp av bladets form minskar dess slagkraft och ökar dess flexibilitet för hårda stötar. Svärden behåller korrekt vikt och balans samtidigt som säkerheten förbättras.

Ett bra federschwert kan beställas ifrån någon av dessa tillverkare.

 • Ensifer
 • Regenyei
 • Sigi
 • Kvetun Armoury

Det finns andra sorters svärd som också kan användas för historisk fäktning, även om de inte kan användas lika intensivt som federschwert på grund av säkerhetsaspekten. Två väl ansedda tillverkare av mer traditionellt utformade träningssvärd är de följande.

 • Albion
 • Arms & Armor
 • Regenyei

Vi rekommenderar att du tar upp det med medlemmar ur gruppen innan du beställer ett eget svärd, för att vara säker på att du investerar pengar i något som passar dig.

Montante

För närvarande har vi inget kommersiellt träningssvärd att rekommendera. Hör med tränaren om lämpliga träningsverktyg.

Skyddsutrustning

Här följer en lista över rekommenderad skyddsutrustning i prioritetsordning. Priset för skyddsutrustning stiger ju intensivare man siktar på att träna. Det kan därför vara en bra idé att börja enkelt och därefter uppgradera efter behov. Tala med medlemmar i MHFS om vad du behöver så kan du få närmare hjälp att hitta rätt produkter.

1. Fäktmask med nackskydd

För att utöva historisk fäktning krävs en likadan mask som används för sportfäktning. Det finns ett flertal leverantörer av masker som alla har gott rykte. Det är viktigt att även ordna ett extra skydd för bakhuvudet och nacken som annars inte finns på sportmasker. Se även till att masken har en tålighetsfaktor på 1600N, det är ett krav för intensiv sparring och tävling. Masker kan köpas via exempelvis PBT, Leon Paul, Allstar, Black Armoury eller Gajardoni. De flesta av dessa har även skydd för bakhuvudet.

2. Handskar

Händerna är bland de mest utsatta delarna av kroppen när man utövar historisk fäktning, särskilt med långsvärdet. Beroende på intensiteten i fäktningen så minskar antalet fungerande skydd för händerna. För godast möjliga skydd som finns på marknaden idag rekommenderas antingen Sparring Gloves, Spes eller ProGauntlet. För lägre intensitet kan man även använda handskar från Red Dragon eller andra liknande skydd.

3. Fäktjacka

En välsittande jacka är nödvändig för att kunna utöva historisk fäktning. Det är viktigt att jackan är heltäckande så att ingen del är exponerad. De tillverkare vi rekommenderar är Spes eller Black Armory.

4. Halsskydd

Stötar mot halsen kan vara väldigt farliga utan tillräckliga skydd. Därför är det viktigt att ha ett stabilt skydd. Vi rekommenderar att du antingen köper ett hockeyhalsskydd eller beställer beställer från exempelvis PBT, Leon Paul, eller Black Armory.

5. Suspensoar

Köpes på närmsta budo- eller sportaffär. En suspensoar är rekommenderad för all träning som inte följer ett fast mönster, och är ett krav vid intensiv sparring och tävling.

6. Armbågs-, knä- och smalbensskydd

Det är viktigt att använda hårda skydd över utsatta punkter på kroppen. Motocrosskydd eller liknande rekommenderas. Vill du gå ett steg längre kan du titta på FoxTail eller Kvetun Armoury.